De helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel energiecontract, ook wel een energiecontract voor onbepaalde tijd genoemd. De andere helft van de huishoudens maakt gebruik van een vast energiecontract, oftewel een contract met vaste tarieven en een afgesproken looptijd. Wat is nu het voordeligst voor uw huishouden?
Onderzoek energieprijzen
De ACM (onafhankelijk overheidsorganisatie) doet onderzoek naar de energiemarkt. Zij hebben onderzocht dat het verschil tussen de duurste (variabel) en goedkoopste (vast) contract ongeveer EUR 390,- per jaar is.
Wanneer heeft u een variabel energiecontract?
Wanneer heeft u een vast energiecontract?
U heeft een vast energiecontract als u met uw energieleverancier een vaste prijs en looptijd heeft afgesproken. Gedurende deze looptijd betaalt u voor iedere kWh stroom en m3 gas een vast tarief. De looptijd is vaak 1 of 3 jaar.
Bekijk de goedkoopste energie-aanbiedingen met vast tarief >
Welke kosten wijzigen bij een variabel contract?
Ieder half jaar veranderen de energieleveranciers de variabele tarieven. Op 1 januari en op 1 juli.
Op 1 januari 2019 stijgen de prijzen van variabele contracten. Minimaal 50% van de huishoudens gaat per 1 januari 2019 meer betalen voor hun stroom en gas.
Daarnaast vragen veel energieleveranciers hogere vastrechtkosten bij een variabel dan een vast contract. De energieleverancier mag deze ook wijzigen bij een variabel contract, terwijl dit bij een vast contract niet mag.
Als de overheid de belasting aanpast dan wijzigen deze zowel bij variabele- en de vaste contracten.
TIP: