Contact

Advies nodig? Wij zijn er voor u!

Bij ons staat u op de eerste plaats. Onze overstapcoaches beantwoorden graag uw vragen. Hoe kunnen wij u van dienst zijn?


Mail ons

U ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie.
Mail naar: goedkoper@scenner.nl


Bel mij

Laat ons weten wanneer u het beste uitkomst, dan bellen wij u terug.

Bel mij terug

Wij helpen u graag verder. Heeft u nog vragen over tarieven of overstappen? Laat het ons gewoon even weten! We bellen u terug op het moment dat het u uitkomt. Of mail uw vraag naar goedkoper@scenner.nl

Nieuws

In 1981 werd al nagedacht over het opslaan van stroom

Datum: 2019-11-25 | Categorie: Energie | Auteur: Marieke

 

Als gevolg van de toename van duurzame energie uit zon en wind en de groeiende vraag naar elektriciteit, is het nodig om grote aanpassingen op ons stroomnet toe te passen. Doordat de zon niet altijd schijnt en het niet altijd waait, is de opslag van groene stroom een uitdaging. Dit is echter geen nieuwe uitdaging: al in 1981 lag er een plan klaar voor het opslaan van stroom. 

In 1981 werd Plan Lievense gepubliceerd door de ingenieur Luc Lievense. Zijn plan stelde voor om een extra ringdijk aan te leggen in het Markermeer en deze vol te bouwen met windmolens. Deze molens zouden niet gebruikt worden om stroom op te wekken, maar om water in een groot bassin te pompen. Vervolgens zouden er in deze dijk turbines komen die elektriciteit zouden opwekken. 

Die waterstroom kon worden aangepast aan de elektriciteitsvraag, terwijl de wind variatie enkel leidde tot een fluctuerende waterstand in het bassin. 

Het plan van Lievense had even de wind mee toen men zich door de oliecrises realiseerde dat de olie- en gasvoorraden eindig zijn en dat de levering van olie niet gegarandeerd is. Toen het Midden-Oosten in 1973 en 1979 om politieke redenen de oliekraan dichtdraaide, werd er gezocht naar creatieve oplossing voor het energietekort, bijvoorbeeld de autovrije zondagen. Hiernaast werd er ook nagedacht over 'alternatieve energie'. 

Wanneer de olieprijs bleef stijgen, kon windenergie mogelijke een belangrijke energiebron worden in het Nederlandse klimaat. Ondanks de hoge olieprijs in 1981 - de olieprijs was bijna zeven keer zo hoog als in de jaren zestig - bleef deze toekomst uit. Een jaar later maakte de olieprijs namelijk weer een vrije val en door gebrek aan investering, verhuisde deze industrie naar Duitsland en Denemarken. 

Het hoge rendement van duurzame energie

Zo'n veertig jaar later staat Nederland voor eenzelfde uitdaging. In tegenstelling tot de interesse in de ontwikkeling van onuitputtelijke energiebronnen doordat levering van olie niet gegarandeerd is, is deze interesse er nu vanwege het milieu. De olieprijs is hoog en er is een besef dat het doorgaan met olie, steenkool en gas zal leiden tot forse klimaatveranderingen. 

Hiernaast is ook de beschikbaarheid van duurzame energie ontzettend toegenomen. Windturbines wekken bijna honderd keer zoveel elektriciteit op als in de jaren tachtig en zonnetechnologie heeft niet alleen een sterke ontwikkeling doorgemaakt in rendement maar ook wat betreft betaalbaarheid. 

Echter blijft er dat ene onopgeloste probleem: zelfs in ons kikkerlandje is het weleens windstil. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de pieken en dalen wat betreft zonne-energie: een hoge piek op onbewolkte dagen en een diepe dal tijdens de nachelijke black-out. 

De schommeling opvangen

Momenteel zijn het de grote energiecentrales die deze pieken en dalen opvangen door middel van aardgas, steenkool, biomassa of kernenergie. Wanneer het aandeel van zon en wind echter verder toeneemt, zal buffercapaciteit ingebouwd moeten worden op het stroomnet. Luc Lievense was niet de enige met een plan om dit te doen. Netbeheerder TenneT voert een pilot uit met de eigenaren van elektrische auto's. De accu's van geparkeerde auto's kunnen gebruikt worden als extra opslagcapaciteit voor groene stroom.

Een ander idee is om een dikke elektriciteitskabel aan te leggen tussen Noord- en Zuid-Europa. Zo kan het zuiden profiteren van de wind en waterkracht uit het noorden, terwijl het noorden gebruikt maakt van de zonnestroom uit het zuiden. 

En hoe zit het dan met Plan Lievense? Grote kans dat Plan Lievense nooit doorgevoerd zal worden en dat we eerder richting een hightechoplossing gaan. Maar het plan laat in ieder geval zien dat er verschillende oplossingen mogelijk zijn voor het opslaan van groene stroom. 

Door Merel Sanders

 

Maandelijkse kosten. Goedkoper.

Wij vergelijken aanbiedingen van zoveel mogelijk verkopers, zodat u makkelijk de goedkoopste aanbieding krijgt.

Meld u gratis en vrijblijvend aan en wij informeren u over de goedkoopste aanbiedingen.

- Of vul hieronder een e-mailadres in -

We beloven dat we u geen spam sturen. Wij mailen u maximaal 1x per week met een scherpe aanbieding. Bekijk onze privacy statement

Onze klantenservice