Contact

Advies nodig? Wij zijn er voor u!

Bij ons staat u op de eerste plaats. Onze overstapcoaches beantwoorden graag uw vragen. Hoe kunnen wij u van dienst zijn?


Mail ons

U ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie.
Mail naar: goedkoper@scenner.nl


Bel mij

Laat ons weten wanneer u het beste uitkomst, dan bellen wij u terug.

Bel mij terug

Wij helpen u graag verder. Heeft u nog vragen over tarieven of overstappen? Laat het ons gewoon even weten! We bellen u terug op het moment dat het u uitkomt. Of mail uw vraag naar goedkoper@scenner.nl

Nieuws

Na Essent en Nuon valt nu ook Eneco in buitenlandse handen

Datum: 2019-11-27 | Categorie: Energie | Auteur: Marieke

 

Nadat Essent en Nuon door respectivelijk RWE en Vattenfall werden overgenomen, is nu ook Eneco aan de beurt. Naar verwachting zal het grote Nederlandse energiebedrijf worden overgenomen door de Japanse combinatie van conglomeraat Mitsubishi en energiebedrijf Chubu. 

De overname is een grote meevaller voor de huidige aandeelhouders, 44 Nederlandse gemeentes. Hoewel bij de start van het overnameproces werd verwacht dat Eneco voor zo'n 3 miljard euro door de Japaners gekocht zou worden, waren de Japaners echter bereid om maar liefst 4,1 miljard euro te betalen voor de overname. 

Vooral voor de grootste aandeelhouders, zoals Rotterdam, maakt dit veel uit. Gemeente Rotterdam, met een belang van 31,69 procent in Eneco, krijgt ongeveer 1,3 miljard euro wat voorheen ongeveer 1 miljard was geweest. Den Haag (16,55 procent) en Dordrecht (9,05 procent) ontvangen respectievelijk zo'n 678 miljoen en 371 miljoen euro.

Ook kleinere gemeentes verdienen veel aan de overname. Zo krijgt Schiermonnikoog, ondanks het kleine belang van 0,03 procent, maar liefst 1,23 miljoen euro.

Hoewel 4,1 miljard een mooi bedrag is, valt het in het niet in vergelijking met de overnames van Essent en Nuon. Deze werden verkocht voor respectievelijk 8,3 en 10 miljard euro. 

Vooralsnog leidt de overname niet tot veranderingen voor Eneco consumenten en voor de consumenten van de verschillende merken van Eneco, zoals Oxxio en Quby. Hiernaast zullen er ook geen ontslagen plaatsvinden naar aanleiding van de overname. De topman van Eneco, Ruud Sondag, stapt echter wel op. Hij zal opgevolgd worden door een nieuwe topman met Nederlandse nationaliteit. 

Wat betekent de overname voor Eneco?

De overname zal Eneco vooral helpen in het uitvoeren van de duurzame strategie van het bedrijf. Eneco is de duurzaamste grote energieleverancier en een belangrijke investeerder in herbruikbare energie. Door de overname vreesde men dat de duurzame strategie die Eneco toepast verloren zou gaan. 

Dit is echter niet het geval. Samen met Mitsubishi heeft Eneco eerder al een windpark voor de Nederlandse kust gemaakt en ze werken samen aan de bouw van twee nieuwe windparken, Borssele 3 en 4. De overname zal dus juist leiden tot een versterking van duurzame strategie van het energiebedrijf. 

Door Merel Sanders

Maandelijkse kosten. Goedkoper.

Wij vergelijken aanbiedingen van zoveel mogelijk verkopers, zodat u makkelijk de goedkoopste aanbieding krijgt.

Meld u gratis en vrijblijvend aan en wij informeren u over de goedkoopste aanbiedingen.

- Of vul hieronder een e-mailadres in -

We beloven dat we u geen spam sturen. Wij mailen u maximaal 1x per week met een scherpe aanbieding. Bekijk onze privacy statement

Onze klantenservice