Contact

Advies nodig? Wij zijn er voor u!

Bij ons staat u op de eerste plaats. Onze overstapcoaches beantwoorden graag uw vragen. Hoe kunnen wij u van dienst zijn?


Mail ons

U ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie.
Mail naar: goedkoper@scenner.nl


Bel mij

Laat ons weten wanneer u het beste uitkomst, dan bellen wij u terug.

Bel mij terug

Wij helpen u graag verder. Heeft u nog vragen over tarieven of overstappen? Laat het ons gewoon even weten! We bellen u terug op het moment dat het u uitkomt. Of mail uw vraag naar goedkoper@scenner.nl

Nieuws

Zo controleer je je energie jaarrekening

Datum: 2019-12-02 | Categorie: Energie | Auteur: Marieke

 

Is voor jou de jaarafrekening en eindafrekening ook één groot raadsel? Geen zorgen, je bent niet de enige. Daarom geven wij je een paar tips voor het controleren van de energierekening. 

Controleer de meterstanden en het verbruik

Stap 1 is controleren of de energieleverancier de juiste meterstanden heeft gebruikt bij het maken van de jaarafrekening. De specificatie van het verbruik staat vaak pas op een van de laatste pagina's. Er wordt een beginstand en eindstand genoemd. De beginstand moet gelijk zijn aan de eindstand van de vorige jaarafrekening. 

Check de tarieven

Wanneer er sprake is van tussentijdse tariefwijzigingen moeten deze per periode vermeld worden en hier mag geen gemiddelde van worden berekend. Dit is belangrijk omdat je anders niet kunt zien of de tarieven wel overeenkomen met de tarieven die in het contract afgesproken zijn. Overigens is het bij het checken van de tarieven belangrijk dat je alle tarieven inclusief btw óf exclusief btw nakijkt.

Controleer netbeheerkosten bij laag gasverbruik

Wanneer je verbruik onder de 500 kubieke meter gas ligt gelden er lagere netbeheerkosten dan bij een verbruik boven 500 kubieke meter. De tarieven kun je vinden op de website van jouw netbeheerder.

Kloppen de groottes van de aansluitingen?

Wanneer de elektricititeitsaansluiting of gasmeter te groot zijn, betaal je honderden euro's extra aan transport kosten. Controleer dus of de groottes van de aansluitingen kloppen!

Hoe zit het met belastingwijzigingen?

Op 1 januari worden de belastingen opnieuw vastgesteld. Dit kan betekenen dat de jaarafrekening in twee verschillende belasting jaren valt. De energieleverancier hoort zich te houden aan de energietarieven die zijn afgesproken in het contract. Echter valt de belastingvergoing buiten het contract. Kijk daarom naar de 'kale tarieven'. Deze zijn exclusief de energiebelasting en opslag van duurzame energie. 

Is uw 'vermindering energiebelasting' verrekend?

Ondanks dat we moeten betalen voor stroom, wordt het wel als een soort basisbehoefte gezien. Daarom krijg je een deel van de energiebelasting terug (bijna de helft van de energierekening bestaat uit belastingen). In sommige gevallen heb je echter geen recht op deze compensatie, bijvoorbeeld garageboxen en centrale ruimtes van een appartementencomplex. Betreft het een locatie met verblijfsfunctie, dan heb je er wel gewoon recht op. Voor 2019 bedraagt de vermindering energiebelasting 311,62 euro. 

Is de welkomstkorting uitbetaald?

Was er sprake van een welkomstkorting bij het afsluiten van het contract? Dan zou je dit moeten terugzien op de jaarafrekening. In sommige gevallen wordt deze welkomstkorting apart uitbetaald. Is de korting minder dan afgesproken? Dit kan komen doordat de korting soms eerst exclusief btw wordt vermeld. Later op de rekening komt daar nog de btw bij. Andere namen voor welkkomstkorting zijn welkomspremie, eenmalige korting, cadeau of cashback. 

Is de opbrengst van uw zonnepanelen goed verrekend?

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, moet je bij het hebben van zonnepannelen controleren of je jaarlijkse stroomafname gesaldeerd is. Wanneer je meer opwekt dan dat je gebruikt, dan krijg je voor de netto teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Controleer dus of je een terugleververgoeding hebt ontvangen voor het deel dat je meer hebt opgewekt. Wanneer je zonnepannelen hebt, hebt je ook recht op 'vermindering energiebelasting', check dit dus! 

Door Merel Sanders

Maandelijkse kosten. Goedkoper.

Wij vergelijken aanbiedingen van zoveel mogelijk verkopers, zodat u makkelijk de goedkoopste aanbieding krijgt.

Meld u gratis en vrijblijvend aan en wij informeren u over de goedkoopste aanbiedingen.

- Of vul hieronder een e-mailadres in -

We beloven dat we u geen spam sturen. Wij mailen u maximaal 1x per week met een scherpe aanbieding. Bekijk onze privacy statement

Onze klantenservice